
Een kijkje in het voortraject van toekomstige hulphond Saar
In deze blog nemen we je graag mee in het voortraject van Saar. Saar is een bruine labrador die perfect past binnen het profiel van een deelnemer, waar we specifiek een hond voor zoeken. Deze deelnemer komt namelijk in aanmerking voor een vervangende hulphond. Haar huidige hulphond mag met pensioen en mag van zijn oude dag gaan genieten bij de deelnemer thuis. Wegens tijdgebrek in haar voormalige leefsituatie werd er een ander huisje voor Saar gezocht. Saar is opgegroeid in huiselijke sfeer bij een gezin met kinderen.
Gedragstest
Maud heeft een gedragstest bij Saar afgenomen. Tijdens de gedragstest wordt er gekeken hoe Saar reageert op bepaalde situaties waar ze als hulphond ook in kan komen. Denk hierbij aan een drukke winkelstraat, spelende kinderen en zwaar of druk verkeer. Een belangrijk onderdeel in deze situaties is onder andere de herstelperiode. De honden mogen schrikken, dat is een hele natuurlijke reactie van het lichaam in spannende situaties, echter is het voor een toekomstige hulphond niet handig als ze deze spanning gaat stapelen. Dit wil zeggen dat de hond de spanning niet van zich af laat glijden maar vasthoudt, wat kan leiden tot frustratie bij de hond. Dit is zowel voor het welzijn van de hond als voor de deelnemer niet fijn.
Opvanggezin
Saar doorliep de gedragstest goed en ons opvanggezin heeft haar met open armen ontvangen. Omdat Saar nog erg jong was toen ze bij ons kwam heeft ze hier een paar maanden doorgebracht. Dit is langer dan gebruikelijk. In deze maanden is Saar met veel toewijding begeleid in het voortraject. Het opvanggezin heeft haar gedrag extra geobserveerd, ze heeft heerlijk gespeeld met andere honden, ze heeft geleerd hoe ze om moet gaan met katten in huis en ze is af en toe mee geweest naar een winkel en drukkere plaatsen.
Frauke en Maud hebben wekelijks contact met het opvanggezin om de ontwikkeling van Saar te volgen en te begeleiden. In de periode dat Saar bij het opvanggezin zat is ze voor de eerste keer loops geworden. Wij zijn erg blij en dankbaar dat dit opvanggezin zich zo inzet voor onze toekomstige hulphonden. Mede door hun vrijwilligerswerk krijgen de honden een stabiele start.
(tekst gaat verder onder de video)
Medische keuring
Rond de leeftijd van een jaar stond de medische keuring van Saar gepland. Deze keuring bestaat uit 3 onderdelen namelijk: klinisch onderzoek, ECVO oogonderzoek en röntgenfoto’s. Het klinisch onderzoek vind plaats bij een reguliere dierenarts, deze checkt het hart, de longen, gewrichten, temperatuur, lymfeknopen en de algemene uitstraling van Saar.
Dit gebeurt aan de hand van een officieel klinisch onderzoek protocol. Voor dit onderzoek is ze met vlag en wimpel geslaagd.
Toen kon het ECVO oogonderzoek ingepland worden, dit gebeurt bij de specialistische kliniek de Wagenrenk in Wageningen. Saar’s ogen werden gedruppeld en nadat deze druppels haar pupillen vergroot hadden mocht ze bij de oogspecialist op de behandeltafel komen. De kamer wordt donker gemaakt en met een speciale lamp wordt er gekeken of er beschadigingen aan het oog te zien zijn. Saar’s ogen zijn intact en er zijn ook geen erfelijke afwijkingen te zien. Het laatste onderdeel van de medische keuring staat op Saar te wachten namelijk de röntgenfoto’s. Ook deze worden bij de Wagenrenk gemaakt en door een orthopeed beoordeeld. Er worden foto’s van zowel heupen als ellebogen gemaakt en bij sommige rassen wordt ook de rug op de foto gezet. Saar krijgt een roesje, hierdoor ontspannen alle spieren en kunnen de gewrichten het beste op de foto gezet worden. De uitslag is binnen, de heupen en ellebogen van Saar zijn goed bevonden door de orthopeed, dit met het oog op haar werk als hulphond. Saar is geslaagd voor de medische keuring!
Contact met de deelnemer
Tijdens dit hele voortraject hebben we korte lijntjes gehad met de deelnemer waar Saar als hulphond zal worden opgeleid. Filmpjes en foto’s zijn gedeeld, updates van het opvanggezin over de ontwikkelingen en natuurlijk de positieve uitslagen van de medische keuring. De keuze laten we bij de deelnemer of ze betrokken willen zijn bij het voortraject. Er bestaat namelijk ook een kans dat de hond niet door de testen heen komt.
Sterilisatie Voordat Saar aan de opleiding kan beginnen wordt ze nog gesteriliseerd. In de periode tot aan haar sterilisatie is Saar bij een van onze instructeurs in huis. Hierdoor word het aanleren van enkele vaardigheden gecombineerd met het herstel van de sterilisatie. Zodra Saar dit allemaal achter de rug heeft vind de kennismaking met en de plaatsing bij de deelnemer.
Geen kennels Al onze honden die in het voortraject zitten leven in huiselijke sfeer (zowel in het opvanggezin als bij de instructeurs thuis), ze draaien mee met ons eigen dagelijks leven. Ze worden onderdeel van het gezin en zitten niet in kennels.
Vragen Wij hopen dat we jullie door middel van deze blog meer informatie hebben kunnen geven over het voortraject van een hulphond bij Novi-Click. Mocht je nog vragen hebben mail deze dan naar info@novi-click.nl.
Comments