top of page

Gastgezin aan het woord

Gastgezin aan het woord:

“Graag wil ik mijn ervaring en plezier delen met diegene die ooit nagedacht hebben om zich aan te melden als gastgezin om een puppy te socialiseren.

Ik hoop als “ervaren” gastgezin met mijn verhaal een bijdrage te mogen leveren aan de nut en noodzaak van gastgezinnen.


22 jaar terug is mijn wens in vervulling gegaan.

Via een training met onze eigen hond werd mij de vraag gesteld of ik interesse zou hebben gastgezin te willen zijn om een puppy te socialiseren. Inmiddels, met een kleine onderbreking, hebben wij 8 puppy’s (aspirant-hulphonden) en 3 eigen honden gesocialiseerd.


(Foto: Socialisatie in het tuincentrum samen met een instructeur)

Socialiseren betekent het leren en wennen aan het gewone dagelijkse leven met alle geluiden en obstakels die daarbij voorkomen.

Het leuke aan dit vrijwilligerswerk is dat ook je eigen sociale gedrag wordt getoetst. Het is een win-win situatie. Samen naar het winkelcentrum, de markt, het museum, een concert bezoeken of gewoon wandelen in de omgeving of het bos, gezellig een kopje koffiedrinken op het terras, verjaardagen van gezin/familie. Nog leuker is dat wij als gastgezin veel mogen knuffelen met de pup.


Belangrijk is dat de pup zo vroeg en véél mogelijk indrukken opdoet vanaf de 7e/8e week tot één jaar.


De socialisering wordt door Novi-Click wekelijks begeleid, dat is om te leren en om te evalueren hoe een en ander gaat. Ook is er maandelijks een online puppyconsult. Loopt het gastgezin tegen problemen aan dan wordt daar ruimte voor gemaakt en aandacht aan besteed. Als gastgezin hoef je het nooit alleen te doen.


Mensen die ik tegenkom en belangstelling tonen en mij aanspreken probeer ik uit te leggen wat de socialisatie van de pup inhoudt. Lastig vind ik het dat de tegenargumentatie altijd gaat over tijdgebrek en dat het moeilijk is om afstand te doen van de aspirant-hulphond.


Ik probeer uit te leggen dat het socialiseren een doel heeft, namelijk zorgen dat mensen die voor een hulphond in aanmerking komen na een gerichte opleiding - net als de niet-gehandicapte medemens - een zelfstandig, maatschappelijk leven kunnen gaan leiden.

Kort gezegd doe ik dit vrijwilligerswerk voor mijn medemens.


Zeker laat het afscheid ook ons niet onberoerd, maar het doel is belangrijker en voor de aspirant-hulphond ligt er een belangrijke taak, het begeleiden en geleiden van de persoon waar hij/zij terecht komt.


Met bovenstaande bijdrage hoop ik mensen enthousiast te maken om zich aan te melden als gastgezin bij Novi-Click.”


Ben jij woonachtig in Zeeland (bij voorkeur Schouwen-Duiveland of de gemeente Middelburg) en lijkt het je wat om gastgezin te worden? Dan zien wij jouw bericht heel graag tegemoet op info@novi-click.nl.


Dank bij voorbaat!


Comments


bottom of page